Jovanka Ristić Tot – biografija

 

Jovanka Ristić Tot započela je svoje muzičko školovanje u petoj godini života, u MŠ ,,Josip Slavenski’’ u Beogradu (instrument – klavir). Prvi koncert održala je u šestoj godini života. Osnovnu muzičku školu završila je u klasi prof. Miroslave Lili Petrović, dok je srednju školu završila u klasi prof. Arba Valdme. U šesnasestoj godini započela je, a kasnije i završila studije klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora kod koga je završila srednjoškolsko obrazovanje. U dvadesetdrugoj godini, sa najvišim ocenama, magistrirala je na konzervatorijumu ,,Petar Iljič Čajkovski’’ u Moskvi (Rusija), u klasi prof. Evgenija Vasiljeviča Malinjina (učenik Henriha Nojhauza). Usavršavala se na brojnim međunarodnim kursevima klavira u Francuskoj i Italiji.

U toku školovanja osvojila je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu:

  • 11 prvih nagrada u disciplinama klavir i kamerni ansambli;
  • 1 prvu nagradu u disciplini solfeđo (takmičenje visokoškolskih ustanova sa teritorije bivše Jugoslavije);

Takođe, održala je veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu, nastupajući kao solista, solista sa orkestrom, i član kamernih ansambala.

Bila je član žirija na takmičenjima kamernih ansambala i na takmičenju iz solfeđa.

Na međunarodnom kursu klavira u Turu (Francuska) 1985. godine bila je asistent prof. Evgenija Vasiljeviča Malinjina, u čijoj je klasi magistrirala.

Godine 1987. u MŠ ,,Josip Slavenski’’ zaposlila se na mestu profesora kamerne muzike, potom na mestu profesora klavira (glavni poredmet), a godine 1997. na mestu korepetitora.

Godine 2001, po pozivu, zapošljava se u MŠ ,,Vatroslav Lisinski’’ u Beogradu, takođe na mestu korepetitora, gde i sada radi.

Višedecenijski je član ,,Udruženja muzičkih umetnika Srbije’’, kao i ,,Udruženja muzičkih pedagoga Srbije’’.

Comments

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

twelve − four =

Copyright © 2017
Design byLicej