Milan Dereta – biografija

Milan Dereta, gitarista i kompozitor, završio je srednju muzičku školu Vatroslav Lisinski (instrumentalni i teoretski odsek), u klasi prof. Aleksandra Hadži-Đorđevića, 2004. godine. Nekoliko godina kasnije završio je master studije (2009.) i specijalističke akademske umetničke studije (2011.) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Tošića.

Tokom studija učestvovao je na mnogim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, kao solista i kao član kamernih ansambala (prva nagrada na Republičkom takmičenju 2002. godine). Nastupao je na mnogim mestima u Beogradu i Srbiji, a njegovi nastupi zabeleženi su u velikom broju radio i tv emisija.

Prethodnih sedam godina ostvario je uspešnu saradnju sa četiri ansambla, svirajući tradicionalnu argentinsku muziku (tango i milonga), tradicionalnu portugalsku muziku (fado), tradicionalnu rusku muziku (ruske romanse) i špansku ambijentalnu muziku (Six Strings and a Piece of Wood). Takođe, Milan je član orkestra u pozorištu i kamernoj operi Madlenianum u Beogradu, gde više od sedam sezona izvodi mjuzikle Les Miserables i Rebbeca svirajući klasičnu i električnu gitaru.

Bavi se komponovanjem i aranžiranjem muzike. Napisao je: brojna dela za gitaru i kamerne sastave u klasičnom i filmskom žanru; muziku za dva igrano-dokumentarna filma (Aleksandar Solovjev i Vladimir Dvorniković) iz ciklusa Zaboravljeni umovi Srbije koji su se emitovali na RTS-u 2006.

Njegovi učenici dobitnici su brojnih nagrada od kojih se ističu laureat u trećoj kategoriji  i prva nagrada u polju kamerne muzike (duo gitara) na Republičkom takmičenju 2016.

Radi kao profesor u muzičkoj školi Vatroslav Lisinski.

Comments

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

1 × 4 =

Copyright © 2017
Design byLicej