Nikola Aleksić – biografija

 

Nikola Aleksić rođen je u Beogradu. Violinu uči od svoje šeste godine (klase M. Ristić i A. Lebedinski). Sa četrnaest godina postao je redovan student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića, gde je diplomirao i stekao zvanje magistra. Potom se usavršavao kod prof. Igora Ozima u Kelnu.

Tokom školovanja bio je dobitnik više nagrada na Republičkim i Saveznim takmičenjima. Takođe, dobitnik je druge nagrade na međunarodnom muzičkom konkursu u italijanskom gradu Strezi, 1993. godine. Bio je proglašen za najboljeg studenta violine na FMU u toku 1994/95. i 1995/96. godine. U toku studija dobio je nagradu za najuspešnijeg mladog umetnika „Zlatni anđeo”. Dobitnik je i Oktobarske nagrade grada  Beograda za stvaralaštvo mladih 1994. Kasnije su mu dodeljena još dva priznanja: Nagrada Radio Beograda „Muzičar godine” 2004, kao i nagrada „Stanojlo Rajičić” za najuspešniji resital održan u SANU u sezoni 2014/2015.

Još od studija, Nikola Aleksić se bavi intenzivnom koncertantnom delatnošću. Na njegovom repertoaru zastupljena su najreprezentativnija dela violinske literature.

Održao je veliki broj resitala u Beogradu i gradovima Srbije, a nastupao je i u Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Švajcarskoj i SAD. Dva puta je, kao solista, nastupio na festivalu BEMUS. Nastupao je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije, Niškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom FMU, Simfonijskim orkestrom AUNS, Banjalučkom filharmonijom, Filharmonijom mladih. Takođe je nastupio sa kamernim orkestrima „Gudači Svetog Đorđa„, „Majstori gudači” i „Camerata academica”.

U toku jedne večeri je, kao solista, izveo sa Beogradskom filharmonijom tri „B” koncerta (Bah, Betoven, Brams).

Paralelno sa solističkim nastupima, Nikola Aleksić redovno koncertira i u okviru klavirskog tria i kvarteta „Weisburg”, gde nastupa sa kolegama sa FMU i AUNS.

Nikola Aleksić često gostuje na programima Radio Beograda, za koji je ostvario i trajne snimke. Takođe je snimao i za Televiziju Beograd i Televiziju Novi Sad.

Dve godine je radio kao predavač violine na Višoj muzičkoj školi u Nišu, a od 1998. je zaposlen na Akademiji umetnosti Novi Sad, gde je trenutno u zvanju vanrednog profesora.

Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

 

Comments

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

4 × 1 =

Copyright © 2017
Design byLicej