Srđan Tošić – biografija

Srđan Tošić (Beograd, 1961.) spada u red istaknutih srpskih gitarista. Na koncertnom podijumu je od 1985. godine. Održao je veliki broj koncerata, kako solističkih tako i sa orkestrima, izvodeći veliki broj dela, počev od epohe renesanse pa do kapitalnih dela muzike XX veka (kompozicije Britna, Voltona, Bogdanovića, Brauvera, Dijensa).

Učesnik je mnogih gitarskih festivala u zemlji i okruženju (Bemus, Belef, Međunarodna tribina kompozitora, Mokranjčevi dani, Novosadsko leto, Budva grad teatar, Gitarart i dr.). Gostovao je širom bivše Jugoslavije, kao i u Bugarskoj, bivšem SSSR-u, SAD, Sloveniji i Grčkoj.

Aktivno se bavio i kamernom muzikom, nastupajući u duima sa gitaristom Aleksandrom Hadži Đorđevićem, operskom pevačicom Dubravkom Zubović i flautistom Ljubomirom Dimitrijevićem.

Dobitnik je nagrade na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (Beograd, 1985.), nagrade na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umetnika (Zagreb, 1985.) i nagrade „Andres Segovija”, osvojene 1989.  u Santijago de Kompostela (Španija).

Jedan je od osnivača Jugoslovenske asocijacije klasičnih gitarista.

Predaje na FMU u Beogradu, a duže vreme radio je kao profesor u muzičkoj školi „Josip Slavenski” u Beogradu, na Akademiji lepih umetnosti, na Akademiji umjetnosti u Banja Luci i Višoj muzičkoj školi u Nišu. Trenutno radi  na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Iz njegove klase na FMU u Beogradu izašlo je nekoliko vrsnih mladih umetnika, koji su svojim nastupima na koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu doprineli afirmaciji tzv. „beogradske škole gitare”.

Comments

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

three × 1 =

Copyright © 2017
Design byLicej